Osteopathie: met je handen op zoek naar de oorzaak
Rug, nek en schouderklachten, hoofdpijn, maag of darmklachten. Het is slechts een klein greep uit een scala van klachten waar mensen soms een leven lang mee kampen. Medicijnen helpen niet of weinig en de kwaal blijft maar terugkomen, of er wordt gezegd: u moet er maar mee leren leven. Osteopathie kan dan uitkomst bieden. De osteopaten geven aan: “Negen van de tien keer behandel je bij schouderpijn niet de schouder zelf, maar een ander lichaamsdeel.” Als osteopaat onderzoek je niet alleen het gebied waar de klacht optreedt, maar het hele lichaam. In tegenstelling tot de fysiotherapie leg je verbanden tussen gewrichten en organen. Daar, waar je de oorzaak aantreft, gaat de osteopaat aan het werk.
Osteopathie behoort tot de manuele geneeswijzen. Apparaten of medicijnen komen er niet aan te pas. Osteopathie spreekt het zelf genezend vermogen aan, dat ieder mens in zich heeft. Dat gaat door middel van behandelingen, waarbij de osteopaat alleen de handen gebruikt en waarmee hij de verloren gegane bewegingsmogelijkheden in het lichaam herstelt.
Tenniselleboog
Een voorbeeld is een tenniselleboog. Niet iedere patiënt heeft iets bijzonders gedaan en patiënten begrijpen dan ook niet altijd waar de klachten vandaan komen. De osteopaat kijkt dan of het te maken heeft met een zenuwvoorziening, die in de knel zit of dat het komt door een slechte bloedcirculatie. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak. Een holistische werkwijze dus. Osteopathie is geen alternatieve geneeswijze. Als osteopaat heb je te maken met anatomie, neurologie, fysiologie. Dat is allerminst alternatief. Eigenlijk is het alternatiever om alleen maar de plek te behandelen waar de pijn zit, dan het gehele lichaam erbij te betrekken.
Erkenning
“Daar, waar weefsels goed beweeglijk zijn, krijgt ziekte geen kans.” Deze uitspraak is afkomstig van Andrew T. Still, de grondlegger van de osteopathie. De Amerikaanse arts kwam er midden negentiende eeuw achter dat alle lichaamsweefsels een bepaalde beweeglijkheid behoren te hebben. Is dat niet het geval, dan heeft dat een slechte invloed op de gezondheid. Hij ontwikkelde zelf een manier om met zijn handen de verminderde beweeglijkheid op te sporen en deze weer te bevorderen.
Het heeft lang geduurd voordat Nederland klaar was voor Stills werkwijze. Toch is osteopathie nu duidelijk in opmars. De zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering. De osteopaten zijn dan ook aangesloten bij de N.R.O. (Nederlandse Registratie Osteopaten) en zij hebben de titel: D.O., N.R.O. Een verwijzing van een huisarts of specialist is niet nodig.
In de praktijk worden mensen met zeer uiteenlopende klachten behandeld. Klachten waar mensen vaak al jaren mee lopen. Er zijn patiënten bij die voor hun kwaal zijn geopereerd, bij neurologen hebben gelopen, orthopeden hebben geraadpleegd. En dan geeft het voldoening als osteopathie helpend is. Benadrukt wordt dat osteopathie reguliere geneeskunde niet uitsluit. Het is niet zo dat osteopathie de reguliere geneeswijze vervangt. Osteopathie voegt toe en combineert juist goed met andere therapieën óf biedt juist een uitkomst waar deze te kort schieten.
Huilbaby’s
Medicijnen kunnen wel nuttig zijn, maar worden door de osteopaten niet voorgeschreven. Toch zijn er in de praktijk voorbeelden genoeg van klachten die, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, zonder medicijnen opgelost kunnen worden. Zo krijgen huilbaby’s over het algemeen zuurremmend middel. Maar niet van de osteopaat. Osteopaten gaan er vanuit dat bij de geboorte zo aan de schedel of aan de nek is getrokken, dat dit invloed heeft gehad op de zenuwvoorziening naar de organen. De schedel en de nek van de baby worden manueel (met de handen) behandeld. Na één of twee behandelingen is er vaak al duidelijk resultaat te bemerken.
Sportosteopathie
Vele topsporters weten inmiddels de weg naar de praktijk te vinden. Momenteel is Kees Scheer in de eindfase van de 3-jarige specialisatie Sportosteopathie. In dit jaar zal hij stages lopen bij teams van FC Barcelona of Bayern München.
Fasciaal Distorsie Model
Het Fasciaal Distorsie Model (FDM) is ontwikkeld door de Amerikaanse arts en osteopaat Stephen Typaldos. Deze technieken worden toegepast bij zeer acute letsel zoals zweepslagen, inversie trauma’s, hamstrings blessures. Ook chronische klachten zoals frozen shoulder en chronische rugklachten worden door deze methode behandeld, waarbij het directe resultaat van de behandeling opmerkelijk is. Deze technieken worden binnen de sport veelvuldig toegepast.
Meer informatie:
Kijk op www.osteopathie.nl