Fleur Beemster Praktijk de Tuin 29

Oefentherapeut Mensendieck Fleur Beemster

Binnen de praktijk zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Oefentherapie richt zich vooral op het verbeteren van de houding en bewegingspatronen. Een waardevolle therapie om mensen bewust te maken van hun houding, beweging, ademhaling, in- en ontspanning, waardoor de activiteiten van het dagelijkse leven verbeteren. Een gedragsverandering!

Oefentherapie bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat

Het schiet weer eens in uw rug.  Nekpijn die maar terug blijft komen.  Na een dag werken bent u helemaal ‘op’, terwijl u voornamelijk ‘alleen maar’ achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet: ‘Ach, vervelend, maar het trekt wel weer weg’. Of: ‘Tja, daar is toch niets aan te doen’. Wanneer u wel op zoek ging naar een oplossing, dan bleek het moeilijk om de klachten goed te duiden, laat staan deze weg te nemen.  U vraagt zich af hoe u van uw klacht af kunt komen.  De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten. Op deze website leest u wat oefentherapie voor u kan betekenen.

Behandeling op maat

Oefentherapie, gegeven door een oefentherapeut, kan de oplossing voor u zijn. De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging.  Fleur Beemster heeft een H.B.O.-opleiding en een Master-traject gevolgd en is een bevoegd therapeut. Voor uw klachten wordt een passende behandeling uitgestippeld waarbij rekening wordt gehouden met uw dagelijkse activiteiten.

Persoonlijke coaching

De oefentherapeut behandelt uw klachten en adviseert.  Daarnaast is de oefentherapeut uw persoonlijke coach.  Samen werkt u aan verbetering van uw houding en uw bewegingspatroon.  Hierbij wordt u gestimuleerd om zelf na te denken over oplossingen.  Aanpassingen in uw houding en uw bewegingspatroon maakt u hierdoor makkelijker eigen.

De voordelen van oefentherapie

Bukken, tillen, zitten, lopen…we doen het allemaal.  Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan.  Oefentherapie maakt u bewuster van die alledaagse verrichtingen.  Door het verbeteren van eenvoudige bewegingen die u vaak maakt, zijn klachten vaal al flink terug te dringen.  Juist die bewegingen vormen een groot onderdeel van uw leven.  De oefentherapeut richt zich op het verminderen en wegnemen van uw klachten.  Tijdens uw behandeling krijgt u advies hoe u klachten in de toekomst kunt voorkomen.  U leert bewegingen met en juiste belasting van gewrichten en spieren.  Ook verbetert u uw houding en ontdekt u een optimale manier van bewegen.

Bewezen effectief

Voor een juiste behadeling is een prettige band tussen u en de oefentherapeut noodzakelijk.  De oefentherapeut zal zich inleven in uw manier van bewegen.  Samen analyseert u uw bewegingsgedrag en ontdekt u andere – gezondere – manieren van bewegen. Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op uw activiteiten in het dagelijkse leven.  Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief.  Oefentherapie geeft grip en controle op uw dagelijkse houding en bewegingen, dankzij inzicht in uw eigen activiteiten en door de training die aansluit op uw levensstijl.

De oefentherapeut behandelt

  • Rug- en bekkenklachten
  • Arm-, nek- en schouderklachten
  • Heup-, knie- en voetklachten
  • Klachten aan het houding- en bewegingsapparaat
  • Arbeidsgerelateerde klachten
  • Klachten ten gevolge van neurologische aandoeningen
  • Klachten ten gevolge van chronische aandoeningen
  • Revalidatie na operatie bijvoorbeeld heup of knie
  • Een kleine stap, groot plezier: ‘in beweging’!

Uw oefentherapeut is uw beweegcoach. Veel mensen bewegen te weinig en zorg voor balans en bewegen is dan ook ons motto! Samen met de oefentherapeut maakt u een plan om van uw klachten af te komen en nieuwe klachten te voorkomen.  Beter worden in bewegen; daar is maar een kleine stap voor nodig.  Blijf daarom niet uw klachten zitten, maar maak een afspraak met de oefentherapeut!

Gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten

Een specialisatie binnen de algemene oefentherapie is voor mensen met de ziekte van Parkinson. Sinds 2009 is de oefentherapeut dan ook aangesloten bij het multidisciplinaire netwerk ParkinsonNet. Meer dan 2700 zorgverleners (onder andere neurologen, oefentherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk.  Zie www.ParkinsonNet.nl voor meer informatie.

Vaak ligt de oorzaak van de klacht in een verkeerd houding- en bewegingspatroon, maar soms is het probleem complexer. Bij Psychosomatische Therapie wordt er gekeken naar ‘het probleem achter de klacht’. De oefentherapeut is aangesloten bij Netwerk Psychosomatiek Nederland, het Vicino Zorgprotocol en zij werkt volgens de principes van Positieve Gezondheid van Machteld Huber.

 

De kracht van Positieve Gezondheid

Voormalig huisarts Machteld Huber heeft onderzoek gedaan naar wat mensen zelf verstaan onder gezondheid. Dat deed ze nadat zij zelf meerdere ziektes had gehad. Ze merkte toen dat ze zelf veel kon bijdragen aan haar eigen herstel. Wat blijkt uit haar onderzoek? Mensen die zelf ooit een ziekte hebben gehad, zien gezondheid veel breder dan alleen de lichamelijke kant. Het gaat ook over bijvoorbeeld je grenzen kennen. Lekker in je vel zitten. Het gevoel van controle hebben over je leven. En mee kunnen doen.

Gezondheid is dus meer dan niet-ziek zijn of klachten hebben. Tijdens de behandeling kan er aandacht besteed worden aan gezondheid in de bredere zin. Het gespreksinstrument “het spinnenweb” wordt zo nodig gebruikt! Voor meer informatie www.mijnpositievegezondheid.nl